EN HR
  • Krugovi

    Circles

    Info

    Redatelj: Srdan Golubović
    Scenarist: Srđan Koljević, Melina Pota Koljević
    Producent: Jelena Mitrović, Alexander Ris, Emilie Georges, Boris T. Matić, Danijel Hočevar
    Produkcijska kuća: Film House Bas Celik, Neue Mediopolis Filmproduktion GmbH, Arte France Cinéma, La Cinefacture, Propeler Film, Vertigo / Emotionfilm
    Direktor fotografije: Aleksandar Ilić
    Montaža: Marko Glušac
    Glazba: Mario Schneider
    Glumci: Leon Lučev, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović

    Zemlja: Srbija, Njemačka, Francuska, Hrvatska, Slovenija
    Godina: 2013.
    Trajanje: 112 minuta

    Sinopsis

    'Krugovi' su film o posljedicama junačkog čina. Ima li junaštvo smisla i potiče li nas da činimo nova dobra djela? Širi li se humano djelo poput krugova, kao kada kamen bacimo u vodu? Ovo je suvremena priča o jednom junačkom činu i njegovim pozitivnim posljedicama. Tri paralelne priče prate likove koji su zbog događaja iz prošlosti motivirani za donošenje odluka koje će im promijeniti živote. Nebojša, svjedok događaja u kojem je stradao njegov najbolji prijatelj, suočava se s ubojicom svog prijatelja; Haris, koji život duguje junaku koji se za njega žrtvovao, dug vraća riskirajući sve i pomažući ugroženoj ženi; a sin jednog od ubojica postupno otvara put za nadvladavanje tragične prošlosti.

    Nagrade i festivali

    Sundance Film Festival 2013 – Posebna nagrada žirija u međunarodnoj
    konkurenciji igranog filma
    Berlin International Film Festival 2013 – nagrada Ekumenskog žirija

    Životopis redatelja

    Srdan Golubović rođen je 1972. u Beogradu. Diplomirao je na FDU-u u Beogradu. U filmskoj kući Baš Čelik, koju je osnovao s timom mladih autora, realizira 2001. godine svoj prvi igrani film 'Apsolutnih sto' (prikazan u glavnim programima preko trideset međunarodnih filmskih festivala), a 2006. snima drugi igrani film 'Klopka', koji je premijerno prikazan 2007. na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu i osvojio dvadeset i dvije međunarodne filmske nagrade. 'Klopka' je bila u užem izboru od devet nominiranih filmova za nagradu Oscar za najbolji strani film.

    Iz kritika

    Napeti srpski film Krugovi koji se našao u međunarodnoj konkurenciji igranog filma potpuno je drugačijeg senzibiliteta. Film nas pažljivo vodi kroz nekoliko isprepletenih priča koje se vrte oko posljedica jednog strašnog događaja (…).
    LA Times

    Sve je objedinjeno u predivnoj narativnoj strukturi koja propituje činjenje dobrih djela.
    Film Threat