EN HR
  • Klub

    El Club

    Info

    Redatelj: Pablo Larraín
    Scenarist: Guillermo Calderón, Pablo Larraín, Daniel Villalobos
    Producent: Juan de Dios Larraín, Pablo Larraín
    Produkcijska kuća: Fabula
    Direktor fotografije: Sergio Armstrong
    Montaža: Sebastián Sepúlveda
    Glazba: Carlos Cabezas
    Glumci: Roberto Farías, Antonia Zegers, Alfredo Castro, Alejandro Goic

    Zemlja: Čile
    Godina: 2015.
    Trajanje: 98 minuta

    Sinopsis

    U filmovima koji su prethodili 'Klubu' ('Tony Manero', 'Post Mortem', 'No') Pablo Larraín istraživao je raspad Pinochetova režima. U ovom se filmu krenuo katoličkoj Crkvi, odnosno onome što je od nje u Čileu (i ne samo Čileu) preostalo. 'Klub' je crnohumoran i kontroverzan portret četiriju sjedokosih svećenika protjeranih zbog bludnih i drugih grijeha iz aktivne službe u ezil.

    U sumornom primorskom gradiću život četvorice muškaraca sastoji se od sjedenja, jela, gledanja reality emisija i treniranja hrta za lokalne utrke pasa. Oni su svećenici, no ne mole se, ne ispovijedaju, ne idu u crkvu, niti čine išta što bi ih takvima definiralo. Idiličan život nepovratno se mijenja kada se pojavljuju istražitelj Crkve i nekadašnja žrtva njihovih (i ne samo njihovih) pedofilskih sklonosti. 

    Nagrade i festivali

    Zlatni globus 2016 - nominacija za najbolji strani film
    Berlinale 2015 - Srebrni medvjed
    Chicago International Film Festival 2015 - nagrada za najbolju režiju, scenarij i ansambl

    Životopis redatelja

    Pablo Larrain, rođen 1976. godine u Santiagu, najpoznatiji je čileanski redatelj svoje generacije, i jedan od najznačajnijih južnoameričkih filmaša današnjice. Njegov drugi dugometražni film 'Toni Manero' imao je svjetsku premijeru u programu Director’s Fortnight Filmskog festivala u Cannesu 2008. godine, a treći, 'Post Mortem', u glavnoj konkurenciji Venecijanskog filmskog festivala 2010. Dvije godine kasnije, njegov film 'No' nakon premijere u istoj sekciji Cannesa ulazi u najuži izbor za Oscara za najbolji strani film. 2016. godine je snimio je 'Nerudu', s kojim se po treći put vratio u Cannes, te svoj prvi film u SAD-u: 'Jackie', biografsku priču o Jacqueline Kennedy s Natalie Portman u glavnoj ulozi.

    Iz kritika

    Mračan, ali moćan.
    Peter Bradshaw, The Guardian

    Opor, pametan i konzistentno iznenađujuć.
    Neil Young, Indiewire