EN HR
 • Klasik s gostom: Tajna starog tavana

  Info

  Redatelj: Vladimir Tadej
  Scenarist: Jaroslav Petrík, Vladimir Tadej
  Produkcijska kuća: Croatia Film, Filmové Studio Gottwaldov/Zlin
  Direktor fotografije: Jiří Kolín
  Montaža: Žana Gerova
  Glazba: Arsen Dedić
  Glumci: Mario Mirković, Špiro Guberina, Boris Dvornik, Mia Oremović, Rene Bitorajac, Jan Kanyza, Miloš Kopecky, Petar Jelaska, Edo Peročević, Jiri Guriča, Nina Petrović

  Zemlja: Jugoslavija, Čehoslovačka
  Godina: 1984.
  Trajanje: 101'
  Uzrast: 9+

  Sinopsis

  Dva dječaka radioamatera, Miro iz Zagreba i Pepek iz Praga, provode ljetne praznike na otoku Hvaru u kući Mirove tete. Na prašnom tavanu njezine stare kuće pronalaze neobičan pištolj koji je napravio Mirov pradjed, smušeni izumitelj. Otkrivaju da je to zapravo antigravitacijski pištolj koji oduzima gravitaciju predmetima i lansira ih u svemir. Dječaci namještaju pištolj i počinju slati stvari u zrak, uzrokujući pomutnju. Međunarodna špijunska organizacija pokušava doći do moćnog oružja. Zabavan znanstveno-fantastični film za koji je glazbu radio Arsen Dedić, veliki kantautor za djecu i odrasle.

  Razgovor s gostom: Matija Dedić 

  Životopis redatelja

  Vladimir Tadej istaknuti je hrvatski redatelj, scenarist i scenograf. Njegovi najzapaženiji igrani filmovi napravljeni su u žanru dječjeg filma: Družba Pere Kvržice, Hajdučka vremena i Tajna starog tavana. Režirao je i zanimljiv eksperimentalni film Simpozij (1988.) u kojem je kritici izložio birokratski mentalitet te popularne televizijske serije Hokejaši (1989.) i Kanjon hvaljenih igara (1998.).