EN HR
 • Klasik s gostom: Imam dvije mame i dva tate

  Info

  Redatelj: Krešo Golik
  Scenarist: Mirjam Tušek, Krešo Golik
  Produkcijska kuća: Jadran film, Filmska radna zajednica
  Direktor fotografije: Ivica Rajković
  Montaža: Katja Majer
  Glazba: Tomica Simović
  Glumci: Davor Radolfi, Igor Galo, Mia Oremović, Relja Bašić, Fabijan Šovagović, Vera Čukić, Tomica Žganec, Matea Bogdanović

  Zemlja: Jugoslavija
  Godina: 1968.
  Trajanje: 90'

  Sinopsis

  Poslije razvoda, bivši supružnici osnovali su nove bračne zajednice. Stariji sin, tinejdžer Zoran, ostao je živjeti s ocem i njegovom novom, atraktivnom suprugom koja je zatim rodila djevojčicu Đuricu. Mlađi sin, desetogodišnji Đuro, ostao je s majkom, koja u braku s drugim mužem flautistom ima sina Draška. Radnja je to hit-filma koji je davne 1968. godine režirao Krešo Golik. Zorana je odglumio Igor Galo kojemu je to bila prva filmska uloga, roditelje legendarni Mia Oremović i Relja Bašić, a Đuru latino pjevač Davor Radolfi, koji je tada imao 12 godina, a izabran je između 200 klinaca na audiciji. Jedan od najpopularnijih filmova Kreše Golika, redatelja koji je bio posvećen „malim“ ljudima, nastao je pod utjecajem francuskog novog vala. Izvrsna komedija donosi ozbiljnu priču o bračnoj krizi bivših supružnika ispričanu na jednostavan i neposredan način, s puno humora i simpatije prema likovima. 

  Razgovor s gostima: Petar i Vesna Krelja. 

  Nagrade i festivali

  Pula Film Festival 1968 – Brončana Arena za najbolji film, Zlatna Arena za najbolju glumicu (Mia Oremović) i fotografiju (Ivica Rajković)

  Životopis redatelja

  Krešo Golik jedan je od najvećih hrvatskih redatelja. Na početku karijere radio je kao sportski reporter na Radio Zagrebu, a od 1947. godine profesionalno se bavi filmom. Prvi cjelovečernji film mu je Plavi 9, slijede Djevojka i hrast, Od 3 do 22, te melodramatske komedije Imam dvije mame i dva tate i Tko pjeva zlo ne misli, koje su kritičari uvrstili među najbolje hrvatske filmove svih vremena. Ostvario je velik uspjeh i na televiziji, a posebno pamtimo njegove kultne serije Gruntovčani i Dirigenti i mužikaši.

  Web stranice