EN HR
 • Kazneni park

  Punishment Park

  Info

  Redatelj: Peter Watkins
  Scenarist: Peter Watkins
  Producent: Susan Martin
  Produkcijska kuća: Françoise Films
  Direktor fotografije: Joan Churchill, Peter Smokler
  Montaža: Peter Watkins, Terry Hodel
  Glumci: Carmen Argenziano, Katherine Quittner, Jim Bohan, Stan Armsted

  Zemlja: SAD
  Godina: 1970.
  Trajanje: 90'

  Sinopsis

  Godina je 1970., vrijeme Vijetnamskog rata. Zbog masovnih antiratnih prosvjeda predsjednik Nixon aktivira akt kojim se proširuju ovlasti pri uhićenju osoba koje se smatra „prijetnjom nacionalnoj sigurnosti“. U pustinji jugozapadne Kalifornije, dok a priori krivi članovi Grupe 638 uzalud pokušavaju sudu objasniti svoj otpor protiv rata u Vijetnamu, Grupi 637 obećana je sloboda ako za tri dana uspiju izbjeći policijskoj potjeri te dosegnuti američku zastavu s druge strane planine, udaljenu 53 milje. Izmorena vrućinom, grupa se podijeli na one koji odustaju, one koji će pokušati pobjeći iz parka i one koji će ipak pokušati dosegnuti zastavu. Poznati američki filmski kritičar Jonathan Rosenbaum film je opisao kao znanstveno-fantastičnu noćnu moru u formi dokumentarca.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 1971; New York Film Festival 1971

  Životopis redatelja

  Peter Watkins engleski je filmaš i kritičar, rođen 1935. Njegovi eksperimentalni, provokativni pseudo-dokumentarci kritički se osvrću na prošle, sadašnje i buduće političke probleme. Njegov film 'Ratna igra' ('The War Game') iz 1965. osvojio je Oscara za dugometražni dokumentarni film.

  Film prikazujemo u sklopu popratnog programa Film neposluha. Nesavršena društva generiraju građanski neposluh i otpor, stoga ih je tijekom 120 godina njegove povijesti bilo i na filmu. Danas, kada moć posvuda ponovno divlja, a pristup digitaliziranoj igrački mnogo je slobodniji, pitamo se zašto je sve manje otpora izvan filma. ZFF je u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić pripremio program posvećen ponajboljim filmovima neposluha.

   

Izdvojeno