EN HR
  • Julien u sredini 15

    Jusqu’à la garde, drama/triler

    Info

    Redatelj: Xavier Legrand
    Scenarist: Xavier Legrand
    Producent: Alexandre Gavras
    Produkcijska kuća: KG Productions, France 3 Cinéma
    Direktor fotografije: Nathalie Durand
    Montaža: Yorgos Lamprinos
    Glumci: Denis Ménochet, Léa Drucker, Thomas Gioria, Mathilde Auneveux, Mathieu Saikaly

    Zemlja: Francuska
    Godina: 2017.
    Trajanje: 90'
    Početak prikazivanja: 19. 4. 2018.

    Sinopsis

    Napeta drama o obiteljskom nasilju nagrađena Srebrnim lavom za režiju u Veneciji. Miriam i Antoine Besson tek su se razveli. Miriam traži isključivo skrbništvo nad sinom Julienom kako bi ga zaštitila od navodno nasilnog oca. No na sudu je Antoine slika smirenog i preobraćenog čovjeka te uspijeva izboriti zajedničko skrbništvo. Traumatizirani Julien postaje talac u sukobu između majke koja će učiniti sve da pobjegne od bivšeg muža i oca koji sinom okrutno manipulira kako bi se ponovno uvukao u život bivše supruge. Kako vrijeme odmiče, Miriamin strah sve više raste. Film je prikazan u natjecateljskom programu 15. Zagreb Film Festivala pod naslovom 'Skrbnik'.

    Nagrade i festivali

    Venecijanski filmski festival 2017. – Srebrni lav za najbolju režiju, nagrada Luigi De Laurentiis za najbolji debitantski film
    Toronto International Film Festival 2017.
    San Sebastián Film Festival 2017. – nagrada publike za europski film, nagrada RTVE Another Look
    Zagreb Film Festival 2017. - glavni natjecateljski program

    Životopis redatelja

    Xavier Legrand rođen je u Francuskoj 1979. Studirao je dramu na Nacionalnom konzervatoriju u Parizu. Njegov prvi kratki film 'Ništa za izgubiti' ('Je Avant que de tout perdre'), nominiran je za Oscara 2014., te je osvojio nekoliko nagrada uključujući četiri nagrade u Clermont-Ferrandu i Cezara za najbolji kratki film.

    Iz kritika

    Nepodnošljivo napeta vožnja bez zadrške kroz košmar obiteljskog terora. 'Julien u sredini' sofisticiranom filmskom tehnikom donosi uznemirujuće realne prizore s kojih ne možete skinuti pogled. (ScreenDaily)

    Strah koji zamračuje njihov život toliko je intenzivan i realan da vam se pri gledanju čini kako ste i sami pored kamere dok vas obuzima užas. (High on Films)

    Napeta, dirljiva, nagrađivana drama o obiteljskom nasilju. (The Playlist)

    Majstorska lekcija iz filma i života. (JDD)

    Nevjerojatan filmski trijumf. Iznimno vješta režija i intenzitet. (Canal Plus)

    Iznimno, a istovremeno uznemirujuće. Filmska režija na svojem vrhuncu. (Cinema Teaser)

    'Julien u sredini' nije samo odličan film, koji na način kojim se mali broj filmova može pohvaliti, snažno i upečatljivo dočarava eskalaciju i tjeskobu koju izaziva sveprožimajuće obiteljsko nasilje. Riječ je o iznimno uspjelom redateljsko-scenarističkom prvijencu koji posjeduje rijetko, gotovo klasicističko umijeće da stvori intrigantnu dramu iz bolne svakodnevice. (The Playlist)