EN HR
  • Ivan 15

    Info

    Redatelj: Janez Burger
    Scenarist: Janez Burger, Srdjan Koljević, Melina Pota Koljević, Aleš Čar
    Producent: Miha Černec, Boris T. Matić
    Produkcijska kuća: Staragara, RTV Slovenia, Propeler Film, Tramal Films
    Direktor fotografije: Marko Brdar
    Montaža: Miloš Kalusek
    Glumci: Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Branko Šturbej, Leon Lučev, Mojca Funkl i Polona Juh

    Zemlja: Slovenija, Hrvatska
    Godina: 2017.
    Trajanje: 95'
    Početak prikazivanja: 22. 2. 2018.

    Sinopsis

    Napeti triler o pogrešnim odlukama i ženi koja pronalazi svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškarca. Mara je beznadno zaljubljena u Roka, beskrupuloznog biznismena s kojim ima izvanbračno dijete. Kada se nađe pod optužbama za poslovni kriminal, Roka napuste svi prijatelji, te on nagovara Maru da zajedno pobjegnu i prisili je da bira između njega i djeteta. Ivan je na Festivalu slovenskog filma osvojio niz priznanja, uključujući i nagrade za najbolji film, scenarij i glavnu glumicu. Kratki film Janeza Burgera Na sunčanoj strani Alpa prikazan je na 5. izdanju ZFF-a. Janez je s Janom Cvitkovičem suosnivač producentske kuće Staragara u sklopu koje je nastao Cvitkovičev nagrađivani film Odgrobadogroba.

    Nagrade i festivali

    Festival slovenskog filma 2017. - Nagrada za najbolji film, scenarij, glavnu glumicu, originalnu glazbu, fotografiju i šminku; Nagrada žirija slovenskih filmskih kritičara; Nagrada udruženja slovenskih art kina.

    Životopis redatelja

    Janez Burger rođen je u Sloveniji 1965. godine. Živi i radi u Ljubljani. Studirao je na Akademiji glazbenih i dramskih umjetnosti u Pragu (FAMU). Njegov dugometražni prvijenac 'U leru' rušio je rekorde gledanosti u slovenskim kinima.