EN HR
  • Hugo i Josefin

    Hugo och Josefin

    Info

    Redatelj: Kjell Grede
    Scenarist: Maria Gripe, Kjell Grede
    Producent: Göran Lindgren
    Produkcijska kuća: Sandrew Film & Teater AB
    Direktor fotografije: Lars Björne
    Montaža: Lars Hagström
    Glumci: Fredrik Becklén, Marie Öhman, Beppe Wolgers, Inga Landgré, Helena Brodin, Bellan Roos, Karl Carlsson, Tord Stål

    Zemlja: Švedska
    Godina: 1967.
    Trajanje: 82'

    Sinopsis

    Film je snimljen prema romanima poznate švedske spisateljice za djecu, Marije Gripe, dobitnice književne nagrade H. C. Andersen. Osvojio je švedsku filmsku nagradu Zlatna buba za najbolju režiju i film, a u San Sebastiánu je nagrađen Srebrnom školjkom za najbolje debitantsko ostvarenje. Priča prati povučenu djevojčicu Josefin koja s majkom i ocem svećenikom odlazi živjeti na selo. Ondje je usamljena i bez prijatelja sve dok ne upozna Huga, neobičnog dječaka slobodna duha i izrazito pristojna ponašanja. Hugo se sa svima rukuje, zna ošišati djeda i vozi starinski bicikl s golemim prednjim kotačem. Pod budnim okom dobroćudnog lokalnog vrtlara, njih dvoje provode veličanstveno ljeto u nestašnim vragolijama i pustolovnom istraživanju prirode.

     

    Nagrade i festivali

    Guldbagge Awards 1968 – Best Film, Best Director; San Sebastián International Film Festival 1968 – Silver Shell for Best First Work

    Životopis redatelja

    Kjell Grede redatelj je i scenarist. Hugo i Josefin njegov je dugometražni debi, a neka od njegovih istaknutijih ostvarenja su 'Hip hip hurra!' (1987.) i 'Dobra večer gosp. Wallenberg' ('God afton, Herr Wallenberg', 1990.).