EN HR
  • H-8...

    Info

    Redatelj: Nikola Tanhofer
    Scenarist: Zvonimir Berković, Tomislav Butorac (prema ideji Zvonimira Berkovića i Nikole Tanhofera)
    Produkcijska kuća: Jadran film
    Direktor fotografije: Slavko Zalar
    Montaža: Radojka Ivančević
    Glazba: Dragutin Savin (pjesma »Sretan put«: Ljubo Kuntarić, pjeva Gabi Novak)
    Glumci: Antun Vrdoljak (novinar), Mia Oremović (Švicarčeva žena), Boris Buzančić (Boris), Đurđa Ivezić (Alma), Vanja Drach (Krešo), Ljubica Jović (Jasna), Rudolf Kukić (Švicarac), Stjepan Jurčević (prof. Tomašić), Marija Kohn (Tamara), Mira Nikolić (majka s djete

    Zemlja: Hrvatska
    Godina: 1958.
    Trajanje: 104'
    Početak prikazivanja: 7. 4. 2017.

    Sinopsis

    Akcijska drama u kojoj su inkorporirane sudbine putnika autobusa i drama vozača kamiona - dva vozila sudarit će se na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti. H-8 sve je što se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću; tek dio registarske oznake. Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova, H-8... podjednako se odlikuje dojmljivom glumom, režijom i montažom. Iz Zagreba u Beograd polazi autobus pun šarolikih likova: novinar, doktor, lopov, koketa, mlada majka i nekoliko djece. U isto vrijeme na cestu, iz pravca Beograda prema Zagrebu, pristiže kamion kojim upravlja Rudolf Knez sa svojim sinom Vladimirom. Sudar je neizbježan. Ostaje pitanje tko će od svih njih poginuti.Na početku filma razotkriva se završni rasplet – sudar autobusa i kamiona, a čak se i otkriva broj poginulih te brojevi mjesta na kojima su ti ljudi sjedili. Napetost proizlazi iz činjenice što likovi tijekom vožnje izmjenjuju svoja mjesta, a poistovjećivanje s likovima pojačava činjenica da se radi o istinitom događaju (uzročnik sudara pobjegao je s mjesta nesreće, a jedino je zapamćen početak njegove registracije: H-8...). Na festivalu u Puli djelo je nagrađeno Velikom zlatnom arenom za najbolji film te nagradama za režiju, scenarij i za epizodne uloge (Antun Vrdoljak, Mia Oremović), kao i nagradom publike Jelen.

    Film prikazujemo na originalnoj 35-mm filmskoj kopiji s engleskim titlovima, koju nam je za ovu priliku ustupio Hrvatski državni arhiv. Prije projekcije filmolog Nikica Gilić napravit će kratki uvod u film. 

    Životopis redatelja

    Nikola Tanhofer već kao sedamnaestogodišnjak bavi se filmom kao član amaterskog kinokluba Romanija. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Po završetku Drugoga svjetskog rata radio je kao laborant, tonski tehničar, snimatelj-reporter, a 1949. počinje se intenzivno baviti zahtjevnim poslom snimatelja igranih i kratkometražnih filmova. Kao kamerman debitira u filmu Branka Marjanovića 'Zastava' (1949.), u kojem je odmah dostigao svjetske standarde. Prvi put u bivšoj jugoslavenskoj fotografiji upotrebljava stražnju projekciju. Nakon nekoliko uspješnih snimateljskih radova – 'Plavi devet' (1950.), 'Ciguli Miguli' (1952), 'Sinji galeb' (1953.), 'Opsada' (1956.) - kao redatelj debitira filmom 'Nije bilo uzalud' (1957.). Godine 1958. snima svoje najuspjelije ostvarenje 'H-8…' Iste godine snimio je film 'Klempo', jedan od prvih hrvatskih filmova u boji. Do 1970. godine, kada snima svoj zadnji film 'Bablje ljeto', realizirao je još pet filmova. Godine 1969. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu utemeljio je Odsjek filmskog i televizijskog snimanja, gdje je bio i predavač. Objavio je knjigu Filmska fotografija (1981.) i studiju O boji (1997.). Primio je brojna priznanja, među kojima je i Vjesnikova nagrada Krešo Golik za životno djelo u filmskoj umjetnosti.

    Film prikazujemo u sklopu programa Kinolektira koji na naše veliko platno donosi odabrana ostvarenja iz filmske antologije. H-8... bit će prikazan na velikom platnu gotovo 60 godina nakon njegova nastanka i uoči 92. rođendana kina Europa koje je 8. travnja 1925. otvorilo svoja vrata svim ljubiteljima filma. 

    Ova je rođendanska projekcija besplatna, uz prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi). Sjedala su numerirana. Rezervacije za ove projekcije nisu moguće.