EN HR
  • Grobovi bez imena

    Les Tombeaux sans noms, dokumentarni

    Info

    Redatelj: Rithy Panh
    Scenarist: Rithy Panh, Agnès Sénémaud
    Direktor fotografije: Rithy Panh, Prum Mésar

    Zemlja: Francuska, Kambodža
    Godina: 2018.
    Trajanje: 115'

    Sinopsis

    Nakon Slike koja nedostaje i Egzila, Rithy Panh nastavlja svoje putovanje na kojem istražuje trajne posljedice kambodžanskog genocida. U Grobovima bez imena traži put do mira. Dijete koje je izgubilo veći dio svoje obitelji u mračnim vremenima Crvenih Kmera kreće u potragu za njihovim grobovima, materijalnim ili duhovnim. Što tamo pronalazi?

    “Pošao sam na putovanje kako bih sjeo s mrtvima. I razgovarao s njima u pagodama, uz rubove cesta i rijeka. Ovdje gdje god da zagrebete tlo nailazite na ostatke ljudskih tijela, komadiće rasparane šarene tkanine. Char, Trum, Wat Pô… Djeca se sjećaju svega: prisilnog rada, gladi, razdvajanja i, na koncu, smrti. Često sam se vraćao tim mjestima no nisam našao tragove grobova mog oca, niti mojih nećaka, a ni masovne grobnice gdje su pokopane moja majka i sestre.

    Potrebno je posegnuti za onim svijetom. Mrtvi nas traže, čekaju. Naravno, neka putovanja su zastrašujuća. Neprestano ih odgađamo. Sanjamo o njima. Pokušavamo odustati od njih, zaokupljeni čekanjem ili jurnjavom života. Velika je stvar ići ususret mrtvima, kako bližnjima, tako i svim neznanima. Potragom za dušama pozivate ih da se vrate, bez straha. Toliko je mrtvih u potrazi za konačnim počivalištem, ili možda samo za jednostavnim sjećanjem, gestom ili pogledom. Pozivam vas da pođete na ovo putovanje.”

    Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!