EN HR
  • Gospodin je činio čuda u meni

    El Senyor ha fet en mi Meravelles

    Info

    Redatelj: Albert Serra
    Scenarist: Albert Serra
    Producent: Albert Serra
    Produkcijska kuća: Andergraun Films
    Direktor fotografije: Jimmy Gimferrer, Àngel Martín
    Montaža: Àngel Martín
    Glumci: Martín Angel, Lluís Carbó, Jimmy Gimferrer

    Zemlja: Španjolska
    Godina: 2011.
    Trajanje: 146'

    Sinopsis

    Gospodin je činio čuda u meni započeo je kao pokušaj snimanja filma ceste i ponovnog otkrivanja mitskih krajolika La Manche iz Cervantesova Don Quijotea. Međutim, zajedno sa snimateljskom i glumačkom ekipom iz Viteške časti Serra otkriva da ovi krajolici više ne postoje, ako su ikad postojali. Stoga on i njegovi suputnici odluče snimati sami sebe. Djelomice portret njegovih suradnika i filmske ekipe, a djelomice refleksija na promjenjivu narav krajobraza suvremene Europe. Ovaj anarhistički komad sažima glavne preokupacije iz sineastova opusa i predstavlja iznimno originalnu posvetu slobodi, umjetnosti i filmskom stvaralaštvu. Serrinim riječima u pitanju je „making-of film svih mojih prijašnjih i budućih filmova. Htio sam odati počast načinu snimanja filmova koji zbog financijskih razloga polako nestaje. Smatram da je stvaranje dugotrajnih komada danas iznimno važno. Umoran sam od glupih malenih stvarčica. Volim raditi nešto što je dugačko i što zahtijeva puno vremena. Naši svakodnevni životi ne mogu nam pružiti ovaj intenzitet percepcije i ljepote. Međutim, film može to omogućiti, a za mene je to ključno.“

    Gospodin je činio čuda u meni nastao je kao dio filmske korespondencije između Serre i argentinskog redatelja Lisandra Alonsa. Riječ je o projektu koji je pokrenuo Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) pozvavši renomirane redatelje da razmjenjuju filmska pisma ((Kiarostami/Erice, Guerin/Mekas, Serra/Alonso).

    Ludička narav mojeg načina rada skrivena je u mojim prethodnim filmovima zbog njihova formalizma. Međutim, ona za mene predstavlja važnu komponentnu: upravo sam poradi toga odlučio raditi filmove: da bih se zabavljao, da bih raskinuo s rutinom svakodnevnice koja iz dana u dan postaje sve više podređena mediokritetstvu. Film je za mene predstavljao način bijega. U pitanju je društvena umjetnost koja stvara određeni ambijent – u pitanje je rad, ali rad koji istovremeno stvara osjećaj prijateljstva i obitelji. – Albert Serra, Sight and Sound, veljača 2014.

    Nagrade i festivali

    Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi 2011. - nominacija za najbolji dokumenarni film

    Životopis redatelja

    Albert Serra španjolski je redatelj i scenarist (Banyoles, Girona, Katalonija, Španjolska, 1975.). Diplomirao je španjolski jezik i komparativnu književnost na sveučilištu u Barceloni, a odslušao i kolegij iz povijesti umjetnosti. Snimio je dugometražne igrane filmove Crespià (2003.), Viteška čast (Honor de cavallería, 2006.) i Pjev ptica (El cant dels ocells, 2008.) koji je na Splitskom filmskom festivalu 2008. godine dobio glavnu nagradu u kategoriji dugometražnog filma. Film 'Priča o mojoj smrti' osvojio je Zlatnog leoparda za najbolji film na filmskom festivalu u Locarnu, dok je 'Smrt Luja XIV.' osvojila prestižnu nagradu Jean Vigo. Osim rada na filmu, bavi se i pisanjem i produkcijom kazališnih komada, te umjetničkih instalacija.

    Filmske mutacije: festival nevidljivog filma XII - Ulaz na sve projekcije je besplatan.