EN HR
  • Fortuna

    Info

    Redatelj: Germinal Roaux
    Scenarist: Germinal Roaux
    Producent: Ruth Waldburger, Anne-Laure Guégan, Géraldine Sprimont
    Produkcijska kuća: Vega Production, Need Productions, RTS Radio Télévision Suisse, SRG SSR, Proximus
    Direktor fotografije: Colin Levêque
    Montaža: Sophie Vercruysse, Jacques Comets
    Glumci: Kidist Siyum Beza, Bruno Ganz, Patrick D’Assumçao, Assefa Zerihun Gudeta, Yoann Blanc

    Zemlja: Švicarska, Belgija
    Godina: 2018.
    Trajanje: 106'

    Sinopsis

    Mlada Etiopljanka Fortuna ne zna ništa o svojim roditeljima otkako je stigla na talijanski otok Lampedusu. Zajedno s drugim izbjeglicama dobiva smještaj u švicarskom katoličkom skloništu na nadmorskoj visini od preko dvije tisuće metara. Dok čekaju što će švicarske vlasti odlučiti o njihovoj sudbini, Fortuna upoznaje 26-godišnjeg Kabira koji je prebjegao iz Afrike i očajnički se zaljubljuje. Njihov odnos razvija se u tajnosti dok jednog dana Kabir ne nestane. Raskošnom paletom slika, od divljeg mora do veličanstvenih alpskih vrhunaca, Germinal Roaux daje prikaz napuštene duše pokušavajući proniknuti u granice ljubavi. Film je osvojio Kristalnog medvjeda za najbolji film i Grand Prix u programu Generacija 14plus na Berlinaleu 2018. godine, a prikazan je i u švicarskoj panorami u Locarnu.

    Nagrade i festivali

    Berlinale 2018 – Crystal Bear for Best Film & Generation 14plus Grand Prix; Festival Locarno 2018 – Swiss Panorama; Golden Apricot Yerevan Int’l Film Festival 2018 – Silver Award

    Životopis redatelja

    Germinal Roaux samouki je fotograf i redatelj radi isključivo u crno-bijeloj tehnici. Od 1996. radi kao fotonovinar za razne časopise, a svoj prvi dokumentarni film Des tas de choses snimio je 2003. godine. Njegov debitantski dugometražni film Left Foot Right Foot osvojio je mnoga priznanja uključujući i Švicarsku filmsku nagradu u tri kategorije.