EN HR
  • Fantomska nit 15

    Phantom Thread, triler/drama

    Info

    Redatelj: Paul Thomas Anderson
    Scenarist: Paul Thomas Anderson
    Producent: Paul Thomas Anderson, Daniel Lupi, JoAnne Sellar
    Produkcijska kuća: Annapurna Pictures, Focus Features, Ghoulardi Film Company
    Direktor fotografije: Paul Thomas Anderson
    Montaža: Dylan Tichenor
    Glazba: Jonny Greenwood
    Glumci: Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville

    Zemlja: SAD
    Godina: 2017.
    Trajanje: 130'
    Početak prikazivanja: 8. 3. 2018.

    Sinopsis

    Romantična drama vodi nas u londonski svijet mode 1950-ih godina. Reynolds Woodcock beskompromisni je krojač koji kreira odjeću za pripadnike visokog društva te samu kraljevsku obitelj. U njegov život ulazi mlada i tvrdoglava Alma koja mu postaje muza i ljubavnica.

    Na filmu ‘Fantomska nit’, nagrađivani glumac Daniel Day-Lewis i glasoviti redatelj Paul Thomas Anderson obnavljaju svoju kreativnu suradnju deset godina nakon rada na ‘Bit će krvi’ (2007.). Za glavnu ulogu koja predstavlja veliku završnicu u njegovoj glumačkoj karijeri, Day-Lewis je nominiran za Zlatni Globus, Oscara i BAFTA-u. Ovaj zlatni dvojac na istom projektu obećava mnogo pa je sigurno da će i ovog puta filmskoj publici skrojiti nešto veličanstveno.

    Nagrade i festivali

    Oscari 2018. - šest nominacija (najbolji film, režija, kostimografija, originalna glazba, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga); nagrada za najbolju kostimografiju

    Zlatni globusi 2018. - nominacija za najbolju glavnu mušku ulogu i originalnu glazbu

    Nagrade BAFTA 2018. - nominacija za najbolju kostimografiju, glavnog glumca, sporednu glumicu i originalnu glazbu

    Životopis redatelja

    Paul Thomas Anderson rođen je u Kaliforniji 1970. Godine. U filmsku je industriju zakoračio kao asistent produkcije na televizijskim filmovima i emisijama u Los Angelesu i New Yorku. Osim toga, radio je u produkciji nezavisnih filmova, a svoj prvi kratki film režirao je 1993. u Las Vegasu. Njegov prvi igrani film 'Hard Eight' razvio se u radionici festivala Sundance, a na svjetsku filmsku scenu probio se filmom 'Kralj pornića' 1998. godine. Njegov najuspješniji i najpoznatiji film dosad jest 'Magnolija' koja je 2000. godine osvojila Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu, a pretposljednji film 'Bit će krvi' ovjenčan je Srebrnim medvjedom na Berlinaleu, dok je Daniel Day-Lewis osvojio Zlatni globus i Oscara za najbolju mušku ulogu.