EN HR
  • El mar la mar + Rečenice iz fantazije

    El mar la mar, dokumentarni/eksperimentalni

    Info

    Redatelj: Joshua Bonnetta, J.P. Sniadecki
    Scenarist: Joshua Bonnetta, J.P. Sniadecki
    Producent: J.P. Sniadecki
    Direktor fotografije: Joshua Bonnetta, J.P. Sniadecki
    Montaža: Joshua Bonnetta, J.P. Sniadecki

    Zemlja: SAD
    Godina: 2017.
    Trajanje: 94'

    Sinopsis

    U surovoj panorami pustinje Sonar horizont se čini beskrajno dalekim, posebno meksičkim imigrantima koji preko nje nastoje prijeći u Sjedinjene Države. Sunce nemilosrdno prži, a opasnost prijeti na svakom koraku, bilo u obliku divljih zvijeri, bilo graničnih čuvara, službenih ili samoprozvanih. Najsigurnije je kretati se po mraku, iz kojeg kao nevidljiva prisutnost progovaraju o iskustvima prelaska granice. Ne vidimo im lica već samo tragove i materijalne ostatke koji se za njima gomilaju, blijede, razgrađuju i upisuju u topografiju ispražnjenog krajolika, čineći ih u njemu trajno prisutnima.

    J.P. Sniadecki s harvardskog Sensory Ethnography Laba u suradnji s kanadskim umjetnikom Joshuom Bonnettom na iznimno poetičan način pristupaju gorućoj političkoj temi. 16-milimetarskom vrpcom kreću u filmsko istraživanje tragova u pustinji, ostataka društvene drame koja se odvija neprimjetno. Stavljajući u fokus krajolik, donose niz vizualnih sugestija koje se pokazuju kao pažljivo odabran materijal kojim forenzički seciraju sliku današnje stvarnosti.

    Prije projekcije eksperimentalnog doksa 'El mar la mar' pogledajte kratki film 'Rečenice iz fantazije' (Dane Komljen, 2017., Njemačka, 17'). 

    Djevojka i muškarac igraju jednu igru. Muškarac kaže niz riječi. Riječi kao što su sloboda, vrt, blijedjeti, pozdrav, ludi, vršak igle. Djevojka tada slaže rečenice. Rečenice kao što su Budući da se nju ne može steći brzinom kojom lišće u vrtu blijedi, pozdrav slobodi je olujan i čak i ludi ljudi, koji vjeruju da je vršak igle veći od majmuna, u njemu sudjeluju. Ono što je djevojka smislila nije imalo toliko veze sa stvarenjem smisla, koliko sa stvaranjem prostora u kojem ništa od onog što joj je dano da se igra nije izostavljeno. Ona je tražila veze i intervale. Tu se igru moglo čuti na radiju. Njegovo ime bilo je Walter, njeno je ostalo nepoznato, a igra se zvala “Riječi iz fantazije”. Kada razmišljamo o povijesti, pitam se ne nalikujemo li tada na tu djevojku koja pokušava izvući neki smisao iz nestalnosti.

    Nagrade i festivali

    Caligari nagrada i nagrada ekumenskog žirija, Berlin Film Festival 2017.; , Culturgest nagrada, IndieLisboa 2017.; službena selekcija Hong Kong Film Festival 2017.; službena selekcija New York Film Festival 2017.; službena selekcija London Film Festival 2017.; službena selekcija Vienna Film Festival 2017.

    Filmove prikazujemo u sklopu 15. Human Rights Film Festivala.