EN HR
  • Cure

    Bande de filles

    Info

    Redatelj: Céline Sciamma
    Scenarist: Céline Sciamma
    Producent: Bénédicte Couvreur
    Produkcijska kuća: Hold-UpFilms&Productions, Lilies Films
    Direktor fotografije: Crystel Fournier
    Montaža: Julien Lacheray
    Glumci: KaridjaTouré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh, Mariétou Touré

    Zemlja: Francuska
    Godina: 2014.
    Trajanje: 112 minuta
    Početak prikazivanja: 17. rujan 2015.

    Sinopsis

    'Cure' su treći igrani film francuske redateljice Céline Sciamma, najpoznatije po uspješnici iz 2011. - filmu 'Tomboy' o djevojčici koja se osjeća i ponaša kao dječak. Sciamma se ovaj put na nestereotipan način okreće temi marginaliziranih imigrantskih predgrađa Pariza dajući istovremeno sirovi i vrlo suptilni prikaz grupe srednjoškolki i njihovih životnih izbora u okruženju koje ih predestinira da postanu ili maloljetne majke ili djevojke/prostitutke lokalnih dilera i svodnika. Marieme je sramežljiva šesnaestogodišnjakinja koja zbog loših ocjena više ne može nastaviti školovanje. Počinje se družiti s grupom vršnjakinja i njih četiri uskoro postaju neka vrsta ženske bande, stalno na granici incidenta. Zbog svoje potrebe da pred ostatkom grupe bude kul, Marieme ulazi u velike probleme. Ali ne zadugo. Uskoro pronalazi način iskazivanja vlastitog glasa i novopronađenog osjećaja moći.

    Distributer filma (Zagreb Film Festival) donirat će tri kune od svake prodane ulaznice akciji 'Korak u život', koju organizira Rotary Club Zagreb Kaptol s ciljem osiguravanja studentskih stipendija mladima bez roditeljske skrbi.

    Nagrade i festivali

    Cannes 2014 - Directors' Fortnight program
    Toronto 2014 - program Contemporary World Cinema
    San Sebastián International Film Festival 2014 - nagrada Otra Mirada

    Životopis redatelja

    Céline Sciamma rođena je 1980. Napisala nekoliko nagrađivanih filmskih scenarija. Dosad je režirala jedan kratki i dva dugometražna igrana filma: 'Pauline' (2010.), 'Water Lilies' (2007.) i 'Tomboy' (2011.) s kojim je osvojila nagradu Teddy na Berlin Film Festivalu koja se dodjeljuje za najbolje filmove LBGT tematike.

    Iz kritika

    Intiman i pronicljiv.
    Geoffrey Macnab, The Independent

    Eksplozivan i emotivan.
    Peter Bradshaw, The Guardian