EN HR
  • Cuba libre + Smrt Luja XIV.

    La mort de Louis XIV

    Info

    Redatelj: Albert Serra
    Scenarist: Albert Serra, Thierry Lounas
    Produkcijska kuća: Capricci Production
    Direktor fotografije: Jonathan Ricquebourg
    Montaža: Ariadna Ribas, Artur Tort, Albert Serra
    Glumci: José Wallenstein, Filipe Duarte, Jean-Pierre Léaud, Patrick d’Assumçao

    Zemlja: Francuska
    Godina: 2016.
    Trajanje: 115'

    Sinopsis

    Kralj Sunce je na umoru. Luj XIV., jedan od najslavnijih vladara u povijesti i odabrani dvorjani iz njegove svite iščekuju neizbježnu sudbinu s dostojanstvom i suzdržanošću. Monarh leži u krevetu, prima posjete i dočekuje medicinske vizite. Uglavnom šuti, s mukom mumlja i odbija komunikaciju osim u trenutku kad iskorištava posljednje tračke lucidnosti da bi s autoritetom umirućeg podučio umijeću vladanja dijete koje će ga uskoro naslijediti.

    U ovoj skromnoj i dubokoj meditaciji o smrtnosti i povijesti, naličju Rosellinijeva 'Uspona Luja XIV.,' kraljevstvo se smanjuje i zgušnjava u prostor manji od jednog budoara. 'Smrt Luja XIV.' bez izrugivanja višeslojnim ritualima i protokolima dvorskog života u Versaillesu precizno prikazuje ponor između dvaju kraljevih tijela: onog umirućeg i raspadajućeg koje će kraljevski kirurzi uskoro secirati i onog koje je čisti simbol svjetovne moći s transcendentnim jamstvom.

    'SMRT LUJA XIV.', neosporno remek-djelo, njegova eminencija Jean Pierre-Leaud: novovalni doajen čija izvedba briše granicu između izvedbe i puke prisutnosti lica koje je živjelo, smijalo se i plakalo s nama od Truffauta do Serre. Ovo je njegov testament.

    Prije projekcije prikazat ćemo i Serrin glazbeni kratkometražni film 'CUBA LIBRE' (2013, 18') koji čini dio monumentalnog filmskog performansa Tri praščića, međutim funkcionira kao zasebna cjelina. U filmu pjevač očarava publiku u atmosferičnom noćnom klubu. Autori glazbene podloge su bend Molforts (Ferran Font, Marc Verdaguer, Joe Robinson i Enric Juncà). Ovaj hommage njemačkom redatelju Raineru Werneru Fassbinderu (i njegovu glumcu Güntheru Kaufmannu naslovljen je prema koktelu koji je naručen u njegovu filmu Čuvaj se svete kurve, (1971), a snimljen je tijekom dOCUMENTA-e (13) u Kasselu. Dočaravajući Fassbinderov stil, njegov suptilni homoerotizam i usporene duge kadrove, Serra iznosi kompleksnu priču uz minimum dijaloga, te pritom pomoću gesta i atmosfere umeće subtekstualno značenje između glumačkih replika.

    NAKON PROJEKCIJE SLIJEDI RAZGOVOR S REDATELJEM ALBERTOM SERROM. 

    Nagrade i festivali

    Prix Jean Vigo za najbolji film 2016.
    nagrada Haggiag i nagrada The Wilf Family Foundation, Jerusalem Film Festival 2016.
    posebna projekcija, Cannes Film Festival 2016.
    službena selekcija Toronto Film Festival 2016.
    službena selekcija New York Film Festival 2016.
    službena selekcija Busan Film Festival 2016.
    službena selekcija London Film Festival 2016.
    službena selekcija Vienna Film Festival 2016.

    Životopis redatelja

    Španjolski redatelj i scenarist (Banyoles, Girona, Katalonija, Španjolska, 1975.), diplomirao je španjolski jezik i komparativnu književnost na sveučilištu u Barceloni, a odslušao i kolegij iz povijesti umjetnosti. Snimio je dugometražne igrane filmove Crespià (2003.), Viteška čast (Honor de cavallería, 2006.) i Pjev ptica (El cant dels ocells, 2008.) koji je na Splitskom filmskom festivalu 2008. godine dobio glavnu nagradu u kategoriji dugometražnog filma. Osim rada na filmu, bavi se i pisanjem i produkcijom kazališnih komada.

    Filmske mutacije: festival nevidljivog filma XII - Ulaz na sve projekcije je besplatan.