EN HR
  • Breza

    Info

    Redatelj: Ante Babaja
    Scenarist: Ante Babaja, Božidar Violić, Slavko Kolar (prema motivima pripovijetki Slavka Kolara)
    Direktor fotografije: Tomislav Pinter
    Glumci: Manca Košir, Bata Živojinović, Fabijan Šovagović

    Zemlja: Hrvatska
    Godina: 1967.
    Trajanje: 92'

    Sinopsis

    Potresna priča o nježnoj seoskoj djevojci Janici koju uništavaju primitivni uvjeti života i surovost međuljudskih odnosa. Ona je odbačena i neshvaćena od svog muža Marka Labudana, a suosjećanje nalazi jedino kod seoskog osobenjaka Jože Svetog. No, to nije dovoljno za opstanak u sredini gdje je nježnost nedopustiva slabost i sramota...

    Film prikazujemo u sklopu Svjetskog dana audiovizualne baštine koji obilježavamo zajedno s još 29 hrvatskih kina u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog filmskog arhiva (Hrvatske kinoteke). Ulaz na projekciju je slobodan! 

    Otkako je UNESCO 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa te se objavljuju i dosad nepoznati filmski radovi iz zaštićenih kolekcija. Audiovizualna baština, u koju se ubraja naslijeđe koje pripada filmskom, televizijskom i radijskom mediju, a u osnovi pripada proteklom stoljeću, svjedok je ekonomskog, političkog i društvenog razvoja. Brojni su zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nažalost nepovratno izgubljeni kao povijesni izvori zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo se iz tog razloga posebna pažnja 27. listopada svake godine pridaje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite. 

    Životopis redatelja

    Ante Babaja radio je kao profesor na Akademiji za kazalište, film i TV na današnjoj Akademiji dramske umjetnosti, osnivač je njezina filmskog odsjeka, gdje je nakon odlaska u mirovinu bio profesor emeritus. Režirao je dokumentarne filmove među kojima se ističe film "Čuješ li me?". Zapaženi su mu dokumentarni filmovi-eseji "Tijelo", "Kabina" i "Čekaonica". Karakteristično za njegov rad u igranome filmu je da se više bavi proživljavanjem junaka, nego fabulom. Njegovi filmovi često su temeljeni na književnim djelima: Carevo novo ruho, Pravda, Breza, Mirisi, zlato i tamjan te Izgubljeni zavičaj. Često je surađivao s književnikom Slobodanom Novakom pri adaptaciji njegovih djela.