EN HR
 • Akademija Saharov 2018.

  Sinopsis

  Ured za Europskog parlamenta u Hrvatskoj već šestu godinu u sklopu Human Rights Film Festivala u Zagrebu organizira promociju Nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli. Ove je godine to multimedijski program Akademija Saharov koji će se održati u četvrtak, 7. prosinca 2018. godine, od 10 do 16 sati, u Kinu Europa (Dvorana Müller).

  Program je posebno namijenjen studentima Sveučilišta u Zagrebu te Erasmus-studentima, a obuhvaća tribine, te prikazivanje filmova.

  S obzirom na to da je ukrajinski filmski redatelj Oleg Sentsov ovogodišnji dobitnik Nagrade Saharov za slobodu misli, u kinu Europa prikazat će se njegov nagrađivani dugometražni film Gamer (92’) te dokumentarac o njegovoj osobnoj borbi za ljudska prava The Trial: the State of Russia vs Oleg Sentsov (60’).

  Nakon projekcije slijedi rasprava i niz panela u kontekstu ovogodišnjeg dobitnika i teme Akademije Saharov, a pažnja će se staviti na ulogu žena i feminističku perspektivu revolucije.

  Oleg Sentsov je ukrajinski filmski redatelj osuđen na 20 godina zatvora zbog “planiranja terorističkih napada” protiv ruske vlasti na Krimu. Postao je simbol za otprilike 70 ilegalno uhićenih ukrajinskih građana koji su osuđeni na visoke kazne zatvora. Sentsov je štrajkao glađu od svibnja 2018. do 9. listopada kada je njegov prosvjed prekinut nasilnim hranjenjem. “Kroz njegovu hrabrost i odlučnost, dovodeći svoj život u opasnost, redatelj Oleg Sentsov je postao simbol borbe za puštanje političkih zatvorenika u Rusiji i diljem svijeta. Uručujući mu ovu nagradu, Europski parlament izražava svoje suosjećanje i zahtijevamo da odmah bude pušten. Njegova nas borba podsjeća na dužnost borbe za ljudska prava bilo gdje u svijetu i pod bilo kojim uvjetima”, rekao je predsjednik parlamenta Antonio Tajani Prilikom objave pobjednika.

  Europski parlament godišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja dodjeljuje od 1988. godine pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore. Ovakve javne rasprave izrazito su bitne u mjesecima prije nadolazećih europskih izbora. Zato je ovogodišnja Akademija Saharov obilježena porukama ovajputglasam.eu kampanje Europskog parlamenta – kad svi glasaju, svi pobjeđuju.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

Izdvojeno