EN HR
 • Akademija Saharov 2017.

  Sinopsis

  Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj po petu godinu zaredom u sklopu Human Rights Film Festivala u Zagrebu organizira promociju Nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli. Ove je godine to multimedijski program Akademija Saharov s tribinama, čitanjem autorskih radova te dokumentarnim filmovima, namijenjen studentima Sveučilišta u Zagrebu te Erasmus-studentima. Ostali partneri programa su Booksa i udruga Kulturtreger, Centar za mirovne studije i Sveučilište u Zagrebu te Sveučilište VERN.

  O nagradi Saharov Europskog parlamenta za slobodu mišljenja

  Poštovanje ljudskih prava jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije. Svako kršenje tih prava utječe na demokratska načela na kojima se temelji naše društvo, bilo da se ono događa u Europskoj uniji, bilo izvan nje. Europski parlament bori se protiv kršenja ljudskih prava svojim zakonodavnim djelovanjem, promatranjem izbora, mjesečnim raspravama o ljudskim pravima na plenarnim sjednicama u Strasbourgu i unošenjem odredbi o ljudskim pravima u svoje sporazume o vanjskoj trgovini. Europski parlament zalaže se za ljudska prava, između ostalog i godišnjom nagradom „Saharov” za slobodu mišljenja, koja se dodjeljuje od 1988. godine.  Nagrada se dodjeljuje pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore.

  Demokratska oporba u Venezueli, Laureat Nagrade Saharov za slobodu misli Europskog Parlamenta U 2017. godini

  Demokratska oporba u Venezueli osvojila je ovogodišnju Nagradu Saharov za slobodu misli Europskog parlamenta. Svečana dodjela nagrade održat će se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 13. prosinca 2017. godine u Strasbourgu.

  Stanje u Venezueli sve je gore po pitanju demokracije, ljudskih prava, socio-ekonomskog stanja i sve veće političke nestabilnosti. Posljednjih nekoliko godina Venezuela se nalazi u političkoj krizi. Vladajuća stranka sustavno ograničava vladavinu prava i ustavnog poretka, a u ožujku 2017. Vrhovni je sud demokratski izabranoj Nacionalnoj skupštini oduzeo zakonodavnu ovlast. U međuvremenu je broj političkih zatvorenika porastao na više od šest stotina. Nakon što je venezuelskom oporbenom čelniku Leopoldu Lópezu, nakon više od tri godine provedene u zatvoru, u srpnju odobren kućni pritvor, u kolovozu 2017. ponovno je prebačen u zatvor. Od početka ove godine ubijeno je više od 130 pripadnika oporbe, a proizvoljno je zatvoreno više od 500.

  PROGRAM

  09:00-09:30 Uvodna obraćanja

  Violeta Staničić, Voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

  Lora Vidović, Pučka pravobraniteljica u Republici Hrvatskoj i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava

  09:30-10.00 Nagrada Saharov 2017. i venezuelanska opozicij

  dr. sc. Lidija Kos-Stanišić, Dekanica Fakulteta političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu

  10:00-10:30 Izvan EU: Levant i ljudska prava

  Sahar Mandour, istraživačica, Amnesty International

  10:30-11:15 Multimedijska sesija I

  11:15-12:30 Žene i revolucija: (ženstvenost?) nenasilja

  dr. sc. Snježana Vasiljević, profesorica, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu

  12:30-13:00 Networking

  13:00-13:30 Izvan EU: Levant i ljudska prava

  Renad Qubbaj, Generalna direktorica, Tamer Institute for Community Education

  13:30-14:30 Migracije i ljudska prava: zagovaranje i budući putevi

  Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi

  Tina Arend Morad, Arend Morad Foundation i Refugees Welcome Stockholm

  14:30-15:00 Multimedijska sesija II

Izdvojeno