EN HR
  • 15. Zagreb Film Festival

    Jubilarno, 15. izdanje ZFF-a održava se od 11. do 19. studenog, a u 5 natjecateljskih programa i više od 10 popratnih festivalskih programa bit će prikazano više od stotinu filmova, od Hrvatske, Italije, Velike Britanije do Australije i Argentine, od čega u utrci za Zlatna kolica 13 u natjecateljskom programu dugometražnog filma, deset u natjecateljskom programu kratkometražnog filma i deset u programu Kockice.


    U Zagreb stiže više od 100 gostiju sa svih strana svijeta, a među njima su neki od najzanimljivijih europskih filmaša poput grčkog redatelja Alexandrosa Avranasa, francuskog redatelja Xaviera Legranda, dobitnika Srebrnog lava u Veneciji, producenta i redatelja BBC-jeve serije McMafia koja je snimana u Hrvatskoj, Jamesa Watkinsa, ali i Spencera Hunta, jednog od ključnih američkih stručnjaka za razvoj videoigara.

    Debitantski autori u ZFF-ovom su fokusu od samoga početka pa je glavni (natjecateljski) program posvećen isključivo redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok će nacionalni natjecateljski program (Kockice) publici predstaviti nova imena na domaćoj kratkometražnoj filmskoj sceni koja zadnjih godina doživljava svoj uzlet i procvat.

    U natjecateljskom će dijelu biti prikazan bosansko-hercegovački film Žaba nastao u koprodukciji BiH, Hrvatske, Makedonije i Srbije uz potporu Eurimages prema istoimenoj kultnoj kazališnoj predstavi hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića, a u režiji debitanta Elmira Jukića. Film je premijerno prikazan ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu gdje je s izuzetno visokom ocjenom dobio nagradu publike. Žaba je i prvi film snimljen nakon sudjelovanja na radionici Moj prvi scenarij Zagreb Film Festivala što je u vremenima nestalne regionalne filmske produkcije veliki uspjeh. Industrija, zaseban ZFF-ov program u sklopu kojeg se radionica održava svake godine i koji objedinjuje različite aktivnosti namijenjene filmskim profesionalcima, i ove će godine dovesti u Zagreb brojna imena filmskog svijeta.

    U programu Ponovno s nama koji je od prošle godine natjecateljskog karaktera bit će prikazani filmovi renomiranih filmaša koji su na neki način odrastali sa ZFF-om, a ove godine uključivat će imena poput Andreja Zvjaginceva, velikog ruskog redatelja čiji je novi film 'Bez ljubavi' u Cannesu ove godine nagrađen nagradom žirija. Zvjagincev je stari ZFF-ov znanac, čak dvaput je nagrađen glavnom festivalskom nagradom za svoje filmove 'Povratak' i 'Izgnanstvo'.

    Svakim novim izdanjem Zagreb Film Festivala, djeca i mladi dobivaju sve više pažnje pa će tako i ove godine najmlađa publika u programu Bibijada moći uživati u filmovima primjerenima za svoj uzrast. Na 15. izdanju ZFF-a (11. – 19. studenog) očekuje nas filmsko putovanje u Švedsku, zemlju u kojoj se posebna pažnja pridaje dječjoj filmskoj produkciji, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput Pipi Duge Čarape.

    Natjecateljski program PLUS namijenjen srednjoškolcima održat će se ove godine po četvrti put. Pet filmova koji se ove godine natječu za novčanu nagradu u iznosu od 500 eura odabrali su učenici i učenice srednjih škola.

    Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca donosi debitantska ostvarenja velikih švedskih filmaša, od Roya Anderssona do Ingmara Bergmana; dok Velikih 5 već tradicionalno donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske). 

    Ususret vremenu kada će se posvuda obilježavati 1968. godina koja je i danas sinonim za (građanski) neposluh, sa stotom obljetnicom Oktobra za leđima, a pod pritiskom aktualnog vremena i prostora koji izaziva nove otpore, Zagreb Film Festival evocirat će u svom popratnom programu pod nazivom Film neposluha provokativne i buntovne trenutke filmske povijesti. U selekciji filmske kritičarke Diane Nenadić bit će prikazan raspon filmova od klasika žanra do recentnih ostvarenja.

    Sve informacije o festivalu potražite na www.zff.hr