EN HR
 • 4.prosinac

  Premijera animiranih filmova Koyaa

  U subotu 16. prosinca 2017. s početkom u 11 sati, u dvorani Müller  održat će se prezentacija i projekcija serijala animiranih filmova „Koyaa i nestašni predmeti“ u produkciji slovenskog Zavoda Zvviks i koprodukciji hrvatskog Studija Dim.

  Prikazat ćemo sedam kratkih animiranih filmova o Koyii autora Kolje Sakside te dokumentarno-animirani film o njihovu nastanku pod nazivom „Živio, Koyaa!“ autorice Marine Andree Škop.

  Koyaa je lutak koji stanuje visoko iznad oblaka, na brdovitoj litici. Inače mirne dane remete mu razigrani svakodnevni predmeti koji neočekivano ožive. Da bi zadržao uzde u svojim rukama, Koyaa svaki put iznova mora na kreativan način riješiti probleme koje izazovu nestašni predmeti.

  Dokumentarni film „Živio, Koyaa“ vodi nas u dječji svijet autora Kolje Sakside. Otvara nam vrata u zakulisni prostor nastajanja animiranih filmova Koyaa, upoznaje nas s članovima filmske ekipe te uči kako se izrađuje scenografija, kako oživljava Gavran te kako glavni junak Koyaa dobiva glas i stas.

  Kratki animirani filmovi Koyaa pripovijedaju o neobičnim zapletima u kojima se glavni junak Koyaa nalazi dok se suočava sa svakodnevnim predmetima koji oživljavaju. Takva percepcija predmeta bliska je dječjem razumijevanju okoline kroz igru i maštu. Glavni lik nastale situacije rješava optimizmom i dobrom voljom, čime nadmašuje uobičajeno shvaćanje problema. Pomoću originalnih ideja svaki put nanovo pronalazi pravo rješenje. Filmovi potiču na razmišljanje, šireći svijest o vrijednosti traženja kreativnih rješenja, ne samo u fantastičnim pričama, nego i u suočavanju sa svakodnevnim situacijama.

  Kolja Saksida, redatelj i producent filmova: „Kratki animirani filmovi Koyaa namijenjeni su kako djeci, tako i odraslima zbog toga što prenose univerzalnu poruku o tome kako različite situacije koje se na prvi pogled čine nesavladive, uz pomoć mašte i dobre volje možemo okrenuti u vlastitu korist i riješiti ih na zanimljiv način. Poruku filmova htio sam prikazati na zabavan način, uz neočekivan rasplet i s puno situacijskog humora, koji je rezultat kreativne ideje.“

  Projekcija filmova bit će popraćena prezentacijom pedagoških materijala za rad s djecom i upoznavanje sa svijetom animiranog filma, a publici će se predstaviti dio ekipe filma predvođen autorom Koljom Saksidom i lutkom Koyoom.

  Ulaz na projekciju moguć je isključivo uz pozivnicu.

Izdvojeno