EN HR
 • 27.ožujak

  'Dječak u oblacima' od 30. ožujka u kinu Europa!

  Vjerojatno bi se većina ljudi složila da je djetinjstvo jedno od najljepših životnih razdoblja svake osobe. Nevinost kojom se promatra svijet oko sebe pomiješana sa svakodnevnim otkrivanjem novih stvari neusporediva je sa svime što dolazi u kasnijim fazama našeg životnog razdoblja. Jedan od filmova čija je tema upravo djetinjstvo i otkrivanje svijeta oko sebe te prilagođavanje na nove životne uvjete jest i Dječak u oblacima (Cloudboy) koji nam od ovoga tjedna stiže na program Kina Bibijada.

   

  Davanestogodišnji Niilas živi s ocem otkako zna za sebe i gotovo se uopće ne sjeća svoje majke. Stoga nije nimalo sretan kada je ljeto prisiljen provesti s majkom, među Saamima, narodom na ruralnom sjeveru Švedske. Unatoč toploj dobrodošlici, Niilas se povlači u sebe i jedina koja ga uspijeva izvući iz ljušture njegova je polusestra Sunnà. Saami se bave uzgojem sobova, a kada jedan od njih nestane, Niilas se pridružuje potrazi. Postupno, on otkriva svoje korijene i doživljava najuzbudljivije ljeto svoga života, ispunjeno pravim pustolovinama.

   

  Smješten u očaravajuć krajolik švedskog sjevera, film Dječak u oblacima (Cloudboy) istražuje odnos između čovjeka, životinja i prirode te važnost i ljepotu suživota obilježenog poštovanjem i odgovornosti prema prirodi. Redateljici filma Meikeminne Clinckspoor ovo je prvijenac, a do sada je bila najpoznatija po kratkim igranim filmovima koji također spadaju u kategoriju dječijih filmova – žanra za koji redateljica i sama priznaje da se odlučila specijalizirati.

   

  Na međunarodnom dječjem filmskom festivalu u Torontu, Dječak u oblacima (Cloudboy) bio je nominiran za veliku nagradu žirija u kategoriji najboljeg filma godine, a u istoj je kategoriji odnio pobjedu na filmskom festivalu u Kristiansandu. Prikazan je i na 3. izdanju KinoKino Festivala u veljači ove godine u natjecateljskom programu.

   

  Film je namijenjen svim uzrastima, a prikazujemo ga na originalnom jeziku uz hrvatske podnaslove.