EN HR
 • Kino Europa -
  Dom zagrebačkih filmskih festivala, manifestacija i premijera

  Kino EUROPA, Zagreb

  Otkad je početkom 2008. kino Europa ponovno otvorilo svoja vrata, njegovim platnima protutnjalo je na stotine visokokvalitetnih naslova, što u sklopu raznih programa i premijera, a što u sklopu filmskih festivala i manifestacija koji su se ugodno smjestili u Varšavskoj 3. Kino Europa danas je vitalno mjesto filmske kulture te srce zagrebačkih filmskih događanja. U prosjeku je godišnje više od 150 dana rezervirano za filmske festivale, manifestacije, premijere i posebna događanja, a ostalim danima se održavaju redovni filmski programi. Otvoreni smo tijekom cijele godine.

  Kino Europa danas je dom sljedećih festivala i manifestacija:

  1. Zagreb Film Festival
  2. Animafest
  3. Dani hrvatskog filma
  4. Subversive Film Festival
  5. Human Rights Film Festival
  6. Vox Feminae Festival
  7. Queer MoMenti (Queer Zagreb)
  8. Festival tolerancije
  9. One Take Film Festival
  10. Dani BiH filma u Zagrebu
  11. Dani srpske kulture
  12. Tjedan češkog filma
  13. Filmski festival o pravima djece
  14. Festival hrvatskog animiranog filma
  15. FLaF - Festival Lomography analogne fotografije i Organ vida - Međunarodni festival fotografije
  16. Fantastic Zagreb
  17. PSSST! Festival nijemog filma
  18. Tjedan izraelskog filma
  19. Tjedan turskog filma
  20. Dani poljskog suvremenog filma
  21. Snimateljska retrospektiva  Ostala događanja:

  U suradnji s različitim kulturnim institucijama omogućili smo susret filmske umjetnosti s ostalim umjetnostima s ciljem širenja, ali i spajanja različitih publika: Nosferatu Fil(m)harmonija i Krstarica Potemkin Fil(m)harmonija – projekcije kultnih nijemih filmova "Nosferatu" i "Krstarica Potemkin" uz glazbenu pratnju orkestra Zagrebačke filharmonijeMuzički biennale – višednevni plesni performans u predvorju kina, PSI – Međunarodna konferencija o suvremenom teatru, brojni umjetnički performansi, modne revije, koncertna i klupska događanja. U kinu Europa su gostovali i predavali brojni vodeći umjetnici i mislioci današnjeg doba među kojima su Gilbert&George, Amos Oz, Erwan Bouroullec, Jorge Bucay, Slavoj Žižek, Tariq Ali, maestro Ivo Lipanović, David Lynch (video veza), Samir Amin, Terry Eagelton, David Harvey, Fred Furedi, Boris Buden, Rastko Močnik, Dušan Makavejev, Antonio Negri, Zygmunt Bauman, Michael Hardt i drugi.

  U kinu se godišnje održi dvadestak filmskih festivala i manifestacija te više od stotinu raznih događanja - filmskih premijera, promocija, predavanja, predstavljanja, radionica, izložbi, glazbenih događanja i sl.  Ukoliko želite vaše događanje ili programe održati u kinu Europa molimo vas da ispunite Zahtjev za organizaciju programa.

Izdvojeno