EN HR
  • 7.travanj
    Novosti

    KINO EUROPA JE ZATVORENO

    Kino Europa zatvoreno je u lipnju 2019. godine odlukom Grada Zagreba. Nakon jedanaest iznimno uspješnih godina djelovanja pod upravom Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, ovo kultno zagrebačko kino iznenada je i bez pripreme moralo zaustaviti sve tekuće i planirane aktivnosti. Mjere i planovi za obnovu, zbog koje je kino moralo prestati s radom, tada nisu predstavljeni javnosti, a u proračunu Grada Zagreba nije bio predviđen budžet za ovu namjenu.

    Uz organizaciju filmskog festivala, kreativni i organizacijski tim UO ZFF upravljao je zagrebačkim kinom Europa od 2008. do 2019. godine. Tijekom tog perioda kino Europa postalo je središte nezavisnog suvremenog kinoprikazivaštva u Hrvatskoj, ali i u regiji. Programe kina Europe, koje je među ostalim činilo više od 30 festivala, manifestacija i posebnih programa te 80-ak filmova u redovnom programu, godišnje je posjećivalo oko 120 000 filmofila. Mreža europskih kina Europa Cinemas prepoznala je kvalitetu i važnost ove institucije dodijelivši UO ZFF nagradu za najbolji europski program u 2016. godini, najznačajnije godišnje priznanje te organizacije posvećene poticanju distribucije i promociji europskog filma.

    Prekid rada kina značio je naprasan prekid djelovanja filmske zajednice koja je oko njega bila okupljena; zajednice koja je kino inicirala iz potrebe, održavala ga i okupljala oko sebe sve ljubitelje filma. UO ZFF tada je nastavio održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle ispunio prazninu nastalu zatvaranjem kina Europa.

    U veljači 2020. godine pokrenuta je besplatna platforma croatian.film za promociju hrvatskih kratkometražnih filmova, a na 95. rođendan kina Europa postala je dostupna i platforma Kino Europa Online. Na njoj je od 2020. do 2024. godine bio dostupan izbor filmova s redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine, kao i novi naslovi koji bi bili na repertoaru kina da ono nije zatvoreno. Pokretanje ove platforme imalo je za cilj omogućiti kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa, ali i simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost 95 godina davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu.