EN HR
 • Kinolektira gostuje: Neki to vole vruće 12

  Some Like It Hot Billy Wilder

  Info

  Redatelj: Billy Wilder
  Scenarist: Billy Wilder, I.A.L. Diamond
  Producent: Billy Wilder
  Produkcijska kuća: Ashton Productions, The Mirisch Corporation
  Direktor fotografije: Charles Lang
  Montaža: Arthur P. Schmidt
  Glumci: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon, J. E. Brown, George Raft

  Zemlja: SAD
  Godina: 1959.
  Trajanje: 120'

  Sinopsis

  Dva nezaposlena glazbenika, Joe i Jerry, na Valentinovo 1929. slučajno svjedoče gangsterskom obračunu (slavni masakr na Valentinovo). Da bi pobjegli mafijaškom šefu Spatsu Colombu, čiji su ljudi pobili pripadnike suparničke bande, njih se dvojica preruše u žene i s lažnim imenima, kao Josephine i Daphne, postanu članice ženskog orkestra na putu za Miami. Joe se zaljubi u pjevačicu Sugar Kane te je u Miamiju zavodi prerušavajući se u bogata plejboja, dok se u Daphne zaljubi vremešni milijunaš Osgood. Najslavnija romantična komedija svih vremena na vrckav se način poigrava s rodnim ulogama i stereotipima, parodirajući druge filmove iz žanra, te poigravajući se s klasičnim motivom obmane. 

  Nagrade i festivali

  Venecijanski filmski festival 1959 – nominacija za Zlatnog lava / Golden Lion nomination
  Oscari 1960 – najbolja crno-bijela kostimografija (ukupno šest nominacija
  Zlatni globusi 1960 – najbolja komedija, najbolja glumica u komediji ili mjuziklu (Marilyn Monroe), najbolji glumac u komediji ili mjuziklu (Jack Lemmon)
  Nagrade BAFTA 1960 – najbolji strani glumac (Jack Lemmon)

  Životopis redatelja

  Billy Wilder je austrijsko-američki redatelj židovskog podrijetla koji bježeći pred nacizmom 1934. dolazi u Hollywood. Jedan od najistaknutijih redatelja svoje generacije poznat je po nizu sofisticiranih romantičnih komedija ironičnih dijaloga. Član tzv. velike petorke američkog filma osvojio je šest Oscara, te ukupno 21 nominaciju. Dobitnik je priznanja za životno djelo Američkog filmskog instituta. Njegovi najpoznatiji filmovi su: Dvostruka obmana, Izgubljeni vikend, Bulevar sumraka, Sedam godina vjernosti, Neki to vole vruće, Apartman i Slatka Irma.