EN HR
  • Čovjek koji je ubio Don Quijotea 12

    The Man Who Killed Don Quixote, drama/komedija/avantura

    Info

    Redatelj: Terry Gilliam
    Scenarist: Terry Gilliam, Tony Grisoni, Miguel de Cervantes y Saavedra
    Producent: Mariela Besuievsky, Amy Gilliam, Gerardo Herrero, Grégoire Melin
    Produkcijska kuća: Alacran Pictures, Tornasol Films, Entre Chien et Loup
    Direktor fotografije: Nicola Pecorini
    Montaža: Teresa Font, Lesley Walker
    Glazba: Roque Baños
    Glumci: Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgard

    Zemlja: Španjolska
    Godina: 2018.
    Trajanje: 132'
    Početak prikazivanja: 29. 11. 2018.

    Sinopsis

    Priča se zbiva u današnjoj Španjolskoj. Junak filma je redatelj Toby koji u Manchi snima reklamu i tamo se nađe zarobljen u divljim iluzijama starog španjolskog proizvođača cipela koji vjeruje da je Don Quijote. U svojim komičnim avanturama, Toby je prisiljen suočiti se s tragičnim posljedicama filma koji je snimio u mladosti - filma koji je zauvijek promijenio nade i snove malog španjolskog sela. Može li Toby izmijeniti i povratiti svoju humanost? Može li Don Quijote preživjeti svoje ludilo i neizbježnu smrt? Ili će ljubav pobijediti sve?

    Nagrade i festivali

    Munich Film Festival 2018. - nominacija za nagradu ARRI/OSRAM

    Životopis redatelja

    Terry Gilliam je u četrdesetogodišnjoj filmskoj karijeri stvorio niz vizualno zadivljujućih filmova, kojima je naglašavao moć imaginacije i pokušao izmijeniti konvencionalne poglede na svijet.
    Rođen u SAD-u, od 1960-ih živi u Londonu, gdje postaje članom tima Monty Python, okupljenog na projektu stvaranja TV serije 'Leteći cirkus Montyja Phytona'. Kao glumac, scenarist, redatelj i animator bio je uključen u stvaranje dugometražnih filmova o Monty Phytonu: 'Monty Phyton i sveti gral' (1975), 'Monty Phyton: Brianov život' (1979), 'Monty Phyton: Smisao života' (1983).
    Godine 1985. Gilliam je premijerno prikazao svoj ambiciozni film 'Brazil', satiričan prikaz Velike Britanije i Amerike, nagrađen nagradom filmskih kritičara Los Angelesa za najbolji film i dvjema nominacijama za nagradu Akademije (originalni scenarij i režija). Poznat je i po filmovima 'Dvanaest majmuna' (1995), 'Strah i prijezir u Las Vegasu' (1998), 'Imaginarij Dr. Parnassusa' (2009).

    Web stranice

    Filmski kritičari 54+ / Filmske kritike

    Čovjek koji je ubio Don Quijotea_Milanka Lazar